Pepernoten bakken!

Heb jjj ook zo zin in pepernoten en wil je zelf pepernoten bakken?

Dit heb je nodig: (voor circa 50 pepernoten)

250 gram bloem
1/2 zakje bakpoeder of 1/2 tl. baksoda (natriumbicarbonaat) (weten wat het verschil is?)
een snufje zout
100 ml honing
1 el stroop
1 lange peper of 4 zwarte peperkorrels
4 kruidnagels of 1 afgestreken theelepeltje kruidnagelpoeder
3 tl kaneelpoeder
1 tl geraspte nootmuskaat
1 tl kardemompoeder of 3 kardemompeulen
1 tl anijszaadjes
ca. 2 dl water
beetje plantaardige olie

Zo maak je het:
Maak eerst het specerijenmengsel door alle specerijen in een vijzel fijn te malen. Doe de honing, als hij wat harder is, in een steelpannetje en smelt deze, eventueel samen met de stroop. Zeef de bloem en het bakpoeder in een kom en voeg een snuf zout toe. Roer er de specerijen door en vervolgens de honing en stroop.

Zet wat water op totdat het flink warm is – het hoeft niet te koken – en voeg ongeveer 1 dl van dit hete water toe aan het bloemmengsel. Kijk of je het al kunt kneden. Is het nog te droog, voeg dan voorzichtig net zo veel water toe tot je een soepel deeg krijgt. Omdat je warm water gebruikt, hoef je het deeg hierna niet te laten rusten.

Zet de oven op 180 graden Celsius en vet een – liefst vierkant – bakblik in van 20 bij 20 cm met de olie, of maak gebruik van een bakpapiertje. Maak nu kleine balletjes ter grootte van een knikker en zet ze tegen elkaar aan in het bakblik. Zodra alle balletjes zijn gemaakt, nog even bestrijken met een kwastje met water. Je kunt ook melk gebruiken, dat geeft een mooier korstje, maar is niet traditioneel.

Zet het bakblik in de voorverwarmde oven en laat de pepernoten ongeveer 15 à 20 minuten bakken. Kijk na 15 minuten of ze niet te bruin worden. Bewaar de pepernoten – als ze niet meteen opgaan – in een koekblik.

Eet smakelijk!